Maikel van der vleuten

Spanska modemärket Massimo Dutti har länge sponsrat ridsporten och även lanserat snygga equestriankollektioner – som dessvärre har varit svåra att beställa från Sverige. 2018 tog man ett steg till och gick för första gången in som sponsor bakom en ryttare.
Det var holländske Maikel van det Vleuten som får den äran och poserade i ett fint reportage tillsammans med pappa Eric van der Vleuten hemma på gården i Someren i södra Holland och i en otroligt snygg film. Kanske var det till och med så att fotografen blev något mer förtjust i pappa Eric som närapå syns på fler bilder än sonen.

Eric van der Vleuten har arbetat med hästar i hela sitt liv, som bland annat tävlingsryttare, tränare, coach och hästhandlare. Han har byggt upp sin fina anläggning Springstal Van der Vleuten i Someren där han bott med sin familj i många år. Där har Maikel och Eric van der Vleuten varsitt stall, men jobbar tätt tillsammans. Eric bestämde sig redan som fjortonåring för att han ville jobba professionellt med hästar.
– Jag började rida som barn för att det var roligt, men när jag slutade skolan bestämde jag mig för att det var något jag ville göra professionellt. I två och ett halvt år red jag hos Henk Nooren och när jag var tjugofem år bestämde jag mig för att starta mitt eget stall, berättar Eric.
– Kombinationen av häst och ryttare är mycket viktig. Det finns ryttare som inte får lysande resultat med en häst, medan samma häst kan lyckas med en annan ryttare. Det handlar om mentalitet och om vilken typ av ridning man har.

Han ser hur utvecklingen i dag sker snabbt.
– Banorna blir alltmer tekniska och hindren är lättare att riva. Vi har hästar med mer blod, som är starkare och försiktigare. Dagens hästar måste ha många olika kvaliteter förutom att
vara snabba.
– Förr behövde hästarna kunna hoppa stora hinder, men i dag måste de kunna hoppa mer tekniska hinder. Det är väldigt viktigt att hästen har stor kapacitet och reaktionsförmåga och enkelt kan länga och korta sina språng. Det är något som återspeglas i dagens hästuppfödning.
– Numera är det många fler tävlingar. Varje helg är det en femstjärnig tävling. För några år sedan var det bara en femstjärnig tävling per månad. Ju fler tävlingar det blir desto fler ryttare får vi och unga ryttare får möjlighet att delta i viktiga tävlingar mot de bästa ryttarna. Det är det här som får nivån att höjas varje dag.

Eric van der Vleuten var fram till 2017 förbundskapten för det spanska hopplandslaget. I har han tävlat flitigt i framförallt Global Champions Tour på Wunschkind som är hans bästa häst. Vi kunde även se honom rida i Falsterbo i somras.
– Vi köpte henne för lite mer än två år sedan när hon tävlade på tvåstjärnig nivå. Hon är ett fantastiskt sto, mycket bra huvud, väldigt försiktigt och försöker alltid göra sitt bästa.

” En bra häst kan göra en medelmåttig ryttare till en bra ryttare och tvärtom. Men för att vinna, så måste båda vara bra.”

Maikel van der Vleuten har länge varit en del av det framgångsrika holländska hopplandslaget.
– När jag var liten var det en del som förväntade sig att jag skulle vara på ett visst sätt eftersom jag var Erics son, men jag lärde mig att hantera det och bara ha kul med hästarna. Jag har lyckats utveckla mitt eget system trots att jag har lärt mig mycket av min far.
– Om du får bra resultat i två månader kan du ta dig in på hopprankingens topp tio, men för att hålla dig kvar där måste du vara framgångsrik i minst sex månader och då ska både häst och ryttare vara på topp. För mig är det viktigast att bara veta att vi är på rätt väg och att vi gör bra ifrån oss, så kommer resultaten av sig själva.
– En bra häst kan göra en medelmåttig ryttare till en bra ryttare och tvärtom. Men för att vinna, så måste båda vara bra.

Maikel van der Vleuten fick ta det lugnt i början av 2018. I januari fick han sitt första barn, en dotter. Sedan skadade han en hand. Men snart var han tillbaka i full sving. Hans mål för 2018 var framförallt Global Champions Tour. Han berättade i intervjun att han också siktade mot VM i Tryon, men där blev han inte uttagen. Han hade då Idi Utopia som bästa häst och hon hade sannolikt inte tillräcklig erfarenhet.

Under hösten 2019 har det gått spikrakt uppåt för Maikel van der Vleuten och i spanska Coruna vann han världscupomgången med nioårige Beauville Z. Lite av hemmaplan för hästen som ägs av spanska Marta Ortega, dotter till Amancio Ortega, grundare av klädkedjan Zara och ägare till Inditex som äger Massimo Dutti.
– Han är bara nio och har inte varit på den här nivån så länge, sa Maikel om sin häst efter världscupsegern. Jag tror att han kommer att växa till att bli en fantastisk häst. Han är det slags häst du behöver för att vara konkurrenskraftig på den här nivån.
Nu kommer Maikel att ta en paus från världscupen till början av nästa år.
– Jag hoppas få fler chanser att ta poäng innan finalen. Jag tror att tio poäng till ska räcka.
Maikel ligger nu femma i den västeuropeiska ligan inför nästa omgång som går i London på Olympia 21 december.

Tillbaka till Ridenews > > >

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *