George morris avstängd på livstid för sexbrott

George Morris, guru i hoppvärlden, OS-medaljör, före detta tränare för USA:s hopplag, legendarisk tränare över hela världen, synonym med ”den amerikanska hoppstilen” – är nu avstängd på livstid av det amerikanska ridsportförbundet.

Anledningen är ”sexual misconduct”, lite fult översatt till ”sexuellt dåligt uppförande” – vilket kan innebära allt från ofredande till våldtäkt. Vi har inte mer information om vad fallet gäller. Händelserna ska ha inträffat för omkring femtio år sedan, ett halvsekel, men har nu utretts av United States Center for SafeSport, en oberoende grupp som utreder sexualbrott och metoo-relaterade händelser inom olympiska idrotter. De har funnit honom skyldig och yrkat på det strängaste straffet. Det amerikanska ridsportförbundet har då valt att stänga av den 81-årige George Morris på livstid.

”Jag är djupt oroad över SafeSports slutsatser med osäkra anklagelser för händelser som påstås ha inträffat mellan 1968 och 1972,” sade George Morris i ett uttalande som mejlades till ryttare och tränare som han arbetat med.

”Jag bestrider dessa helhjärtat och håller på att överklaga dem.
Jag har ägnat mitt liv åt hästsport och utveckling av framtida ryttare, tränare och olympier. Alla anklagelser som antyder att jag har handlat på ett sätt som är skadligt för alla individer, det bredare ryttarsamhället och idrott som jag älskar högt är falska och skadliga.”

Sonja Keating, taleskvinna för det amerikanska ridsportförbundet, sade i ett uttalande att förbundet och dess medlemsorganisationer skulle verkställa förbudet.
”Centret undersökte anklagelserna mot Morris, fann dem trovärdiga, utfärdade sin dom och stängde av Morris på livstid” sade hon.

Den svenska hoppryttaren Niklas Jonsson har kallat George Morris för ”en pennalistisk 80-årig amerikan” och Morris är mycket riktigt känd för sina elaka kommentarer (som ibland inte med bästa vilja kan kallas feedback), framförallt till några av de ryttare som rider på hans clinics. Många kanske tänker att det är en del av showen, ett slags underhållningsvåld för hästfolk. Men de som haft mer insyn i George Morris arbete genom åren säger att det kan låta likadant även utan publik. Han kräver total uppmärksamhet av sina elever och är fullkomligt skoningslös när den sviktar eller han inte blir åtlydd. Han brukar också låta alla ryttare som han anser överviktiga veta att de måste banta – för hästens väl.

Ändå är George Morris älskad och hyllad över hela världen. Han är mannen bakom några av ryttarvärldens verkliga ikoner, legendaren bakom legendarerna – stjärnor som Katie Monahan Prudent, Conrad Homfeld, Norman Dello Joio, Beezie Madden, Anne Kursinski, McLain Ward, Eric Lamaze… Listan kan göras lång.

En stor Facebookkampanj har dragits igång av bland andra dressyrryttaren Robert Dover och hoppryttaren Eric Lamaze”I stand with George”.

Eric skriver: ”Jag har den största respekt för denna legend inom vår sport. Jag är stolt över att kalla honom min vän … han har gjort så mycket för det amerikanska laget och har producerat några av de bästa professionella ryttarna inom vår sport idag … Vad han anklagas för att ha gjort 1968 är ett skämt … Är det här en arg kund? Är det någon som vill få en stund i rampljuset; vem är den här personen?”

”Att se min vän anklagas för något sådant utan någon information är löjligt. George kommer aldrig att vanära sporten som han älskar. ”

Ridsporten i USA har varit under lupp hos organisationen SafeSport och fler mycket uppmärksammade domar har fällts.

Ryttaren Robert Gage tog i juni sitt liv efter att ha stängts av genom samma förfarande för ”sexual misconduct” mot flera minderåriga, även där äldre händelser, för cirka trettio år sedan.
Läs mer här:
Sexanklagad hoppryttare tog sitt liv > > >

Gage var elev till Jimmy A. Williams, en framstående hopptränare som avled 1993, men som senare visade sig ha utnyttjat flera minderåriga sexuellt, däribland OS-ryttaren Anne Kursinski. Han, som tidigare prisats av förbundet och fått ett pris uppkallat efter sig, blev nu utkastad ur ridsportens Hall of Fame och postumt avstängd, 25 år efter sin död.

Artikel i New York Times:
George Morris, Top Equestrian Coach, Receives Lifetime Ban Over Allegations of Sexual Misconduct > > >

Artikel i Horse Canada:
Supporters Rally Around George Morris After SafeSport Ban

• Förra året höll George Morris en bejublad clinic på Runsten Equestrian utanför Stockholm. I år kommer han tillbaka dit den 16-18 augusti för nya clinics.

• Själv framhåller George Morris Peder Fredricson som ett föredöme:
”Jag var så glad för Peder Fredricson, silvermedaljören i Rio. Han använder inte gramantygel, han rider sin häst med vanligt tränsbett och han arbetar bakifrån och framåt. Jag sa till honom: Du måste ta det här tillfället och använda din framgång för att påverka andra ryttare.”

Petronella Andersson och Jonna Ekberg är svenska ryttare som har tränat mycket för George Morris som brukat komma till deras arbetsgivare Stephex Stables.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *