Hallå där rose mathisen…

…som tillsammans med Zuidenwind (f 2004, e. Oo Seven – Jazz) vann Grand Prix-küren på Global Champions Tour i Stockholm på fantastiska 78,425 procent.

Du och Zuidenwind inte bara vann i Stockholm, utan gjorde också personbästa. Kände du på dig att det skulle gå så bra?
– Ja, det gjorde jag faktiskt. Zuidenwind har aldrig gått så bra som han gör nu. Han är starkare, spänstigare och bättre på allt.
– Jag tror faktiskt det beror på att han, som dittills alltid varit helt skadefri, gjorde sig illa i höstas. Han bröt griffelbenet på en tävling i Danmark och därmed gick mina planer på att rida världscupen om intet. Istället blev det boxvila och sedan skritt i två månader, innan vi försiktigt kunde trava igång.
– När man bara får trava på rakt spår i tio minuter finns inte mycket annat att göra än att träna övergångar. Vi fick gå tillbaka till grunderna, slipa på alla enkla men viktiga detaljer och efter det är det som att alla bitar fallit på plats.

Idag är Zuidenwind 15 år, du har haft honom sedan han var 4,5 år och utbildat honom själv. Vad är det som gör att ni två passar så bra ihop?
– Han är extremt energisk och jag har extremt mycket tålamod. Ibland kan han få lite för bråttom, men jag tycker om det. Jag älskar hästar som vill gå.

Och så är han hingst, precis som din förra GP-häst Bocelli. Är du en typisk hingstryttare?
– Tja, eftersom jag och min sambo Per Runesson driver stuteri (Gränsbo utanför Ängelholm, reds anm) är det bara hingstarna som blir kvar för mig att rida på. Men nu har jag faktiskt två valacker som jag rider. De är åtta år och jag hoppas att någon av dem ska ta över efter Zuidenwind en dag. Den ena ska starta lilla rundan i höst och jag tror och hoppas att han är startklar för GP nästa år.

Hur ser framtidsplanerna ut annars?
– Närmast väntar Aachen, där jag rider tillsammans med Patrik Kittel, Juliette Ramel och Therese Nilshagen. Resultatet där avgör om jag och Zuidenwind får en plats i EM-laget i Holland senare i höst.
– Och nästa år är det ju OS i Tokyo. Det är förstås ett mål att få vara med där. Jag var reserv på plats vid OS i London 2012. Det var en fantastisk upplevelse, men det hade ju varit roligt att få rida in på banan också.

Text: Anne Ralf Hållbus

FOTNOT
Rose och Zuidenwind är nu uttagna till Sveriges EM-lag, som reserver. Rose red även i Aachen, där hon tog en fjärdeplats med det svenska laget och toppade sitt resultat i Specialen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *