DIANA WAHL: BLIXTKARRIÄR SOM FOTOGRAF

Hon kommer från en ”djurberoende” familj och började tidigt fotografera. Idag har hon uppdrag från de största ridsportmärkena men skapar också spännande egna bilder – som projektet Glamour Horses. Några av bilderna ur den serien kan ni se exklusivt här i Kentaur.

TEXT CATHARINA HANSSON
FOTO DIANA WAHL

HON BÖRJADE FOTOGRAFERA redan som barn och blev professionell redan vid 18 års ålder. Unga fotografen Diana Wahl gör succé med sina hästbilder, som hon gärna fotograferar med avancerad blixtteknik.

Hur kom det sig att du började med fotografi?
– När jag var barn var jag rädd för att hamna framför kameran på familjetillställningar. Så jag började ställa mig bakom istället och vara den som tog bilderna. Jag älskade att arbeta med kameran och började fotografera naturen och landskap.

– När jag var tolv hade jag blivit tillräckligt gammal för att få min första egna kamera och började ta bilder av vår hund och vår häst. Bilderna blev bättre och bättre och de andra i stallet bad mig att ta bilder av deras hästar?… och resten är historia.

Vad har du för relation till hästar?
– Jag älskar att arbeta med hästar eftersom de har en ordlös kommunikation. Jag började rida när jag var fem år gammal. Min mamma och min moster var hästtjejer i sin barndom.

– Efter att ha ridit andras ponnyer och hästar i många år fick jag till sist en egen häst Wolke (det betyder moln på tyska). Hon är ett 13-årigt hannoveranersto och hon får vara min testmodell för alla mina idéer. Vi rider dressyr på medelsvår nivå, men jag hinner inte åka och tävla med henne. Så vi tränar bara själva eller arbetar från marken med trickträning.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född i Paderborn som ligger precis mitt i Tyskland och jag har en yngre syster. Min familj var alltid ”djurberoende”, min pappa som är jägare hade alltid hundar och min mamma red som barn.

– Jag var väldigt blyg och introvert som barn, så det var svårt för mig att vara i skolan med de andra barnen. Jag var med i tre utbytesprogram med skolor i Istanbul, New Delhi och Tel Aviv för att förbättra min engelska och få mer självförtroende.

– När jag började fotografera stod det genast klart att min enda önskan var att bli fotograf och att jag skulle fotografera hästar eller andra djur. Trots att alla sa att jag inte skulle kunna försörja mig som fotograf så var det det enda jag ville. Jag började min riktiga fotokarriär när jag var 18 och fick börja jobba kommersiellt. För att göra mina föräldrar glada studerade jag mediakommunikation och design, men det var inte det jag ville göra i livet.

– Jag fick alltid höra att jag borde skaffa mig ett ”riktigt” jobb och ha fotografi som ett extraknäck.

– När jag var tjugo hoppade jag av studierna och började jobba på heltid som hästfotograf. Det var det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Min dåvarande pojkvän fanns där för mig och trodde på mig och min karriär. Ibland var han den enda som trodde på mig.

Vad jobbar du mest med idag?
– Jag arbetar med privata kunder och gör porträtt, men mer och mer också för ridsportmärken som Uhip, Back on Track, Effol, Stübben, KEP, CEP, Someh, CHIO. Jag jobbar också med att coacha andra fotografer och lära dem att skapa bättre bilder och använda studioblixtar.

– Jag jobbar också med egna projekt, en ny serie med studiobilder och en coffee tablebok om tyska para?ryttare.

Vilket är ditt favoritobjekt som fotograf?
– Jag älskar förstås att fotografera hästar och min favorit är klassiska varmblod. Det måste ju också finnas en fotograf som älskar dessa vanliga, normala hästar! Min personliga favoritmiljö är att arbeta i studio med blixtaroch skapa min egen värld, med full kontroll över ljuset.

Hur ser dina resor ut?
– Jag reser mest inom Europa, men jag var också i Wellington, Florida för några fotouppdrag. Jag har funderat på att göra några stories om mina resor, men det är svårt. Varje resa och varje kund är sin egen story.

– Jag kan bli lite galen när det gäller mina egna projekt. Jag reste omkring tusen kilometer genom Tyskland och Schweiz för att fotografera en gyllene häst till min Glamour Horse-serie (den som visas som Dianas portfolio i detta nummer/Reds anm). Men varje kilometer var värd resan.

Har du några förebilder?
– Ja, jag är ett Tim Flach-fan, i mina ögon är han en av de bästa fotograferna i världen. Jag har också många andra fotografer som inspirerar mig, bland andra Lindsay Adler och Felix Rachor. Jag försöker att inte titta för mycket på andra hästfotografer, för att hålla mitt huvud fritt från andras hästbilder. Det är viktigt för mig att skapa något som är nytt och unikt och inte bli påverkad av andra.

Hur ser din vardag ut?
– Jag bor med min partner, fortfarande i Paderborn. Det är ganska perfekt eftersom det är en liten stad med mycket natur och tillräckligt många stall med hästar. Halva tiden är jag på resande fot genom Tyskland, på väg till kunder och den andra halvan sitter jag framför min dator och bearbetar bilder.

– Min häst Wolke är en del av familjen och mycket viktig för mig. Hon inspirerar mig och ser till att jag håller mig cool och lugn med hästar. Hon är också mitt ”happy place” och den första jag åker till efter en lång resa.

Vad har du för planer för framtiden?
– Jag har ganska galna planer. Jag ska visa mina Glamour Horses på min första egna utställning och försöka ge mig in i hästkonsten.

– Sedan skulle jag vilja arbeta med hästfotografi i Wellington, Florida och i Förenade Arabemiraten. En stor, stor plan för framtiden är att jobba mer med egna projekt som Glamour Horses, men också att komma in mer i sporten, på ställen som Global Champions Tour. Det skulle vara mer än fantastiskt.

– Mitt största mål är att bli placerad i Sony World Photo Awards. Men det får bli längre in i framtiden.

Hur kom du på idén med Glamour Horses?
– Det var min favoritfråga! Jag såg en bild av modefotografen Felix Rachor, som fotograferat en modell med guld och glitter i ansiktet. Så jag sa till min fästman att jag ska göra samma sak med hästar.

– Efter det började jag leta efter glitter och prylar hemma och testade det samma kväll på min egen häst. Hon fick ha på sig rött julglitter i ansikten som en prototyp och jag red henne också med det.

Sedan började min hjärna arbeta vidare med andra material, som bladguld, och jag började planera alla bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *