Entreprenörerna – Sofia och Liza Kühner

De är inte födda in i en hästfamilj de har inte varit elever hos någon ­tävlingsryttare och istället för ridgymnasium valde de transport – så att de ska kunna köra sina lastbilar. Möt två unga hästföretagare som valt att gå sin egen väg.
Text Hege Hellström Foto Miina Anahita

De är bara 20 år gamla, tvillingarna Sofia och Liza Kühner Säterskog. Ändå driver de ett utbildnings- och försäljningsstall, om än med hjälp av mamma redovisningskonsulten.
– Det är jätteroligt att sätta sig in i företagandet. Vi vill satsa på vårt egna och så småningom bygga ut. Just nu hyr vi en gård, så småningom ha vår egen. Större stall, så att vi kan ta emot fler hästar, säger Sofia.
Eftersom tvillingarna trivs så bra med att vara egna finns inga planer på att åka och jobba hos någon dressyrryttare, något många andra med ambitioner gör. Men så har också Sofia och Liza i princip lärt sig dressyr utan att regelbundet rida för tränare.
– Vi har inte gått någon utbildning eller så, vi har utbildat oss själva. Vi gick fordons- och transportprogrammet i gymnasiet för att kunna köra våra egna hästar, vi var lite taktiska. Det är jätteroligt att köra lastbil men svårt att kombinera hästlivet med det, arbetstiderna är svåra.

Numera rider de en del för unghästutbildare Sahra Lindqvist, och en kvinna i stallet har varit bra när det gäller den mentala träningen.
En sak som ”saknas” i familjen är hästbakgrund. Eller, mamman red på fjordhästar ibland, men det fanns inga hästar i familjen. Först var det knatteridning som gällde för de två små tvillingarna, sedan medryttarhästar. Första ponnyn fick tjejerna som elvaåringar.
För Sofia har de bästa meriterna hittills varit placering i både lag-SM och individuella SM.
– Och Liza och Columbus har placerat sig i varje tävling.
På gården som tvillingarna hyr driver de dels inackorderingsstall, dels har de åtta hästar varav fem egna och tre på utbildning. Just nu är det bara Sofia som rider – Liza har brutit tummen.
– Vi rider ganska lika, nästan identiskt, så det är bra när man byter häst. Men det roliga är att vi har olika favoriter, vi gillar olika individer, säger Sofia.

Det har inte varit något curlande i familjen Kühner Säterskog.
– Mamma och pappa har låtit oss kämpa och ta hand om hästarna själva. Det gör att man brinner för det, när man får kämpa för det. Man kan inte skita i hästen en dag för att man inte känner för det.
Vad är det roligaste med ridningen?
– Samvaron mellan häst och ryttare, att de lyssnar på oss, Det är en levande varelse, man kan inte bara sätta sig och köra som man gör i en bil – man får be om lov. •

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *